Σελίδες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ”ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ”ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ”

Αποδοχές – σκάνδαλο και χρυσά εφάπαξ στο Δημόσιο


- Ποιοι παίρνουν αποζημίωση ως και 180.000 ευρώ στο Δημόσιο εν μέσω κρίσης;


- Τριπλασιάστηκαν οι υπάλληλοι της Βουλής μέσα σε 20 χρόνια


Διορισμοί και κανένας αξιοκρατικός διαγωνισμός για τις προσλήψεις


Τι κι αν μπαίνει πλαφόν κοντά στις 25.000 ευρώ για τα εφάπαξ στο Δημόσιο; 

Κάποιοι φαίνεται ότι με την ανοχή μιας σειράς υπουργών μπορούν να εξασφα-λίσουν χρυσά εφάπαξ και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν εισφορές!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Όπως ανέ-φερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μυταράκης οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου εκτός του εφάπαξ από το Δημόσιο λαμβά-νουν και ένα δεύτερο εφάπαξ μέσω ιδιωτικής ασφάλισης. Το ζήτημα δεν είναι η ιδιωτική ασφάλιση αλλά το γεγονός ότι οι εισφορές για αυτή πληρώνονται από το δημόσιο και έτσι οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε σύνταξη λαμβάνοντας επιπλέ-ον 180.000 ευρώ χωρίς να πληρώσουν… φράγκο.

Όργιο Προσλήψεων στη Βουλή

Όργιο πρόσληψης ημετέρων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Βουλή. 

Ενδεικτικότερο όλων το γεγονός ότι από τους περίπου 700 υπαλλήλους το 1993 φτάσαμε σήμερα στους 1.993 μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους.

Σχεδόν στο σύνολό τους μάλιστα οι υπάλληλοι είναι διορισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Διαγωνισμός που να έχει επίφαση έστω κάποιας αξιοκρατίας στην επιλογή δεν έχει γίνει και το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται ως σήμερα εν μέσω κρίσης και ενώ οι προσλήψεις ουσιαστικά έχουν παγώσει από την τρόικα προκαλώντας ασφυξία σε νευραλγικούς τομείς του κράτους όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Συνολικά, το προσωπικό της Βουλής ανέρχεται σε 1.393 υπαλλήλους και μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες φθάνει τους 1.983 υπαλλήλους.

Ειδικότερα, κατά την 1.1.2014 στη Βουλή υπηρετούσαν 591 μόνιμοι υπάλληλοι, 605 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί και 125 μετακλητοί υπάλ-ληλοι. Υπηρετούσαν, επίσης, και 590 επιστημονικοί συνεργάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της Γερμανίας όπου υπηρετούν στη Βουλή 2.700 άτομα η Ελληνική Βουλή έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από τη Γερμανία ή την Ιταλία που έχουν διπλάσιο αριθμό βουλευτών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου για 230 βουλευτές υπάρχουν 360 υπάλληλοι, ενώ στην Ελλάδα με τους 300 βουλευτές φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 6 υπάλληλοι ανά βουλευτή.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η λειτουργία του ”Ναού της Δημοκρατί-ας” κοστίζει πολύ ακριβά. Έτσι,έχοντας και την εμπειρία συγγενικού μου προ-σώπου, που είχε  διατελέσει  βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου την δεκαε-τία του '80 θα έλεγα ότι τα έξοδα της Βουλής είναι όχι απλώς  υπερβολικά, προκλητικά υπέρογκα.

Για αυτό, καλό είναι οι κρατούντες να περιορίσουν ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης τις δαπάνες της Βουλής, πριν με την ψήφο του ο ελληνικός λαός απαξιώσει ακόμα περισσότερο το κοινοβούλιο.

Αυτό γιατί η λειτουργία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν σημαίνει μεγάλες σπατά-λες.

Ας το καταλάβουν κάποιοι πριν είναι αργά για το πολιτικό σύστημα.

Πηγή : http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=268332&catid=3

Αθανάσιος Μανουσάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου